Elektronica in het poppenhuis

bedrading

Om de lampjes te laten branden is het uiteraard noodzakelijk dat je in iedere kamer van het poppenhuis een bedrading aanlegt.

Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden:

- 2-aderig snoer - enkel of dubbel kopertape
Snoeren zijn in allerlei vormen en diktes te koop. De werking is simpel. In de trafo zitten 2 gaten voor 12 Volt. Hier begin je met 2-aderig snoer. In ieder gat één. Welke de plus of de min is maakt voor lampjes niet uit. Belangrijk is alleen dat de de min en de plus draad elkaar nooit raakt, want dan heb je dus kortsluiting.

Gebruik niet te dun snoer vanuit de trafo, want hierop gaan straks alle lampjes branden. En bovendien: hoe dunner het snoer, hoe meer weerstand en dus wordt het snoer warm en branden de lampjes minder fel.

Wil je je hele huis met 2-aderig snoer bedraden, dan kun je het best vlak na de trafo een stekkerblok aansluiten. Deze zijn overal te koop (modelbouw- poppenhuis- of elektronikawinkel). 

 

Een alternatief voor zo'n stekkerblok is bijvoorbeeld een verdeelpaneeltje van Houseworks

Hierop kun je 8 verschilldende snoeren aansluiten Bijvoorbeeld voor iedere kamer eentje.

Een ander alternatief is onderstaand model. Je maakt een kort stukje van de draad bloot en klemt dit tussen de contacten. Da's gemakkelijk werken.

of bijv doodgewone kroonsteentjes. (lekker goedkoop)

Let er op dat je snoeren gebruikt die bestaan uit meerdere vezels. Er zijn nl. ook snoeren te koop, die één enkele vaste kern hebben, maar die breken zo gauw ! 

Zelf heb ik ooit mijn slag geslagen door 1,20 meter snoer te vragen van een PTT-er die de kabelbreuk in onze stoep kwam repareren. Dit is een dik stuk grijs omhulsel met 50 prachtige gekleurde dunne snoertjes. De kleuren zijn handig, want hierdoor kun je goed zien welke eindstekker er hoort bij een bepaalde kamer.

Ook handig was het zgn. wafelsnoer dat ik per meter kocht bij een elektronicawinkel. Dit zijn ook allerlei kleuren, maar nu zitten ze nog aan elkaar. Je kunt ze eenvoudig van elkaar afscheuren.

Door middel van gaatjes komen de draden uit in je kamertjes. Werk vervolgens de snoeren door je hele huis en probeer zoveel mogelijk weg te werken door gebruik te maken van gleuven die je van tevoren kan (laten) frezen of plak de bedrading aan de achterkant van je huis. Ook kun je (net als in t echie) kiezen voor bijvoorbeeld holle plinten of dubbele (holle) muren, waar je de snoeren zelfs door rietjes kunt leiden ! Eindig per kamer op de punten waar je uiteindelijk stroom wilt hebben. Laat de draden nog zo lang mogelijk zijn. Afknippen kan altijd nog.

Ga je draden verlengen of splitsen : zorg voor een hele goede verbinding, liefst door middel van solderen en zorg voor een goede isolatie door bijvoorbeeld gebruik te maken van krimpkous. Dit is een rubberen holle slang. Je schuift het om het draadje en laat het krimpen door te verwarmen met bijv. een aansteker. Dit kun je kopen in verschillende diktes en kleuren. 

Aan het einde van de draad bevestig je een stopkontaktje of een contrastekker waar je uiteindelijk je stekker van je lampje in kunt steken.

Controleer alle draden vóór je gaat behangen of dichtplakken.

Toen ik nog klein was bestond er alleen snoer. In het oude poppenhuis van mijn vader zat zelfs snoer met een buitenkant van stof. Het werkt overigens nog steeds ! Omdat kinder-poppenhuizen vaak met 3,5 volt lampjes werden verlicht was dit ook niet echt gevaarlijk. Tegenwoordig hebben bijna alle snoeren een kunsstof bekleding en zijn dus ook veilig voor 12 Volt.

In een poppenhuis wil je graag behangen, dus werd er iets nieuws op de markt gebracht: het kopertape. In het begin was dit een platte rol met méters teer breekbaar koperband van 0,4 mm dik en 5 mm breed. 

 

 

 De achterkant was voorzien van een plakkende laag. Je kon dit rechtstreeks op de muren plakken. Nadeel was dat als je met behangplaksel je tape per ongeluk vochtig maakte, dit tape groen uitsloeg. (Het roestte dóór het behang heen). Dit kon voorkomen worden door over ieder stuk tape plakband te plakken. 

Uiteraard moest je 2 banen plakken, één voor de min en één voor de pluskant. Ook waren er stekers in de handel die je in het tape kon duwen, maar dan moesten de 2 banen wel op de goeie afstand van elkaar geplakt worden.

Deze methode kun je nog steeds gebruiken met bovenstaande aandachtspunten. Het is niet duur en dunner dan snoer.

Gelukkig werd er toen een volwassen methode uitgevonden: het dubbele geplastificeerde kopertape. De banen zitten altijd op de juiste afstand en hebben 2 kleuren. Groene roest kan niet meer door de plastic laag. Een bekende merknaam is Cir-kit.

foto

Vanaf de trafo kun je het best beginnen met een stukje snoer waarvan je de uiteinden bloot maakt en op het begin van het tape soldeert of je sluit een hiervoor speciaalbedoelde stekker aan. 

Begin het huis te beplakken aan de buitenkant of achterkant waar je de trafo wilt aansluiten. Plak de tape op bijvoorbeeld 3 cm vanaf de vloer in iedere kamer en ga naar de volgende kamer door de deuropening (vóórdat je de deur plaatst !). Ga ook af en toe omhoog voor een stopkontaktje op ooghoogte. Plak ook tape op de vloeren van de 2e etage voor de plafondlampen van de kamer eronder. Je kunt ook tape op het plafond plakken, daarover later meer. 

Eindig het tape weer aan de buitenkant van je huis of daar waar je in de toemkomst eventueel nog een uitbreiding verwacht. Denk ook aan een buitenlantaarn of lampje in de schuur.

Probeer zoveel mogelijk het tape aan één stuk aan te brengen, dat geeft het minst problemen bij evt verbindingen.

zie foto

Héél belangrijk zijn de eventuele vertakkingen of verbindingen. Plak de banen mét plastic beschermlaag over elkaar heen. Duw 2 koperen spijkertjes per baan door beide stukken tape. Gebruik liever speciale busjes (zie foto) in plaats van koperen spijkertjes. Liever 2 dan 1. 

 

Nog beter is natuurlijk solderen. Bevestig kleur op kleur en zorg dat de binnenste koperbanen elkaar niet raken.  (er zijn ook speciale verbindings-hulpstukjes te koop). foto

wordt vervolgd

Nadeel van snoer:

- soms moeilijk weg te werken

- soms te dik voor poppenhuisstekkers

- soms kom je nét één aansluitpunt tekort

Voordelen van snoer:

- goedkoop

- duidelijk te volgen

-gaatje boren is voldoende voor vervolg in een volgende kamer

-makkelijk te solderen

Terug naar het begin

Verder naar het volgende hoofdstuk

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02